Röster i exil – fokus på musikaliska flytingar

Röster i exil – fokus på musikaliska flyktingar

Dünthers salon-orchester

Alexander Dünther (tredje från vänster i nedre raden) var kapellmästare i ryska flottan före han flydde till Finland undan 1917 års revolution.

Så länge det har funnits krig och förtryck har det funnits mäniskor som tvingats fly. Ibland för att de drömmer om frihet, ibland för brinnkära livet med polisen eller soldaterna hack i häl.

Här är ett urval av några artister med flyktingbakgrund. Somliga flydde som barn, andra som vuxna och några föddes i sina flyktingföräldrars nya hemland.

”Jag tog vår bebis i famnen och sprang”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=YeMYDfVMSm8

 

Flykting: Laleh Pourkarim
Från: Iran
Till: Sverige via Ryssland
Flydde undan: Politiskt förtryck

Laleh föddes år 1982 i Bandar-e Anzali, Iran. Hennes föräldrar, fadern Houshang och modern Atefe var politiskt aktiva motståndare till den regim som kom till makten efter Irans islamiska revolution år 1978.

Regimen tålde inte kritik och slog ner varje tendens till opposition. Houshang, Atefe och deras tre månader gamla dotter Laleh tvingades fly med polisen hack i häl. Hur det gick till kan du läsa här: ”Jag tog vår bebis i famnen och sprang”

Omkring fem miljoner mänskor har flytt från Iran sedan den islamiska revolutionen. Den tidigare regimen som ju inte heller var helt klanderfri då det gällde mänskliga rättigheter fick också folk att fly men inte nära på så många.

Samtidigt har nästan en miljon personer flytt från Afghanistan till Iran.

”Packa din ryggsäck Joachim, vi åker på en utfärd”

https://www.youtube.com/watch?v=rOUhVps3zQQ

Flykting: John Kay (Joachim Fritz Kraudelat)
Från: Tilsit, Ostpreussen
Till: Kanada
Flydde undan: Röda Armén 1945, rysk ockupation 1948

John Kay, som Joachim Kraudelat skulle döpa om sig till när han emigrerade till Kanada föddes den 12 april år 1944 i den ostpreussiska staden Tilsit (nuvarande Sovetsk, Kaliningrad). Platsen och tiden var sällsynt dåligt valda.

Joachim, vars far hade stupat på östfronten var inte ens ett år gammal då den hämndlystna Röda Armén började närma sig hans hem. Mellan januari och mars 1945 evakuerades ca. 1,8 miljoner flyktingar västerut, ofta under kaotiska förhållanden med stora förluster i mänskoliv.

Joachim och hans mor kom västerut till staden Arnstadt med livet i behåll, men några år senare efter att ha upplevt livet i den sovjetiska ockupationszonen flydde de en gång till. Den här gången till Hanover i den brittiska zonen.

År 1958 lyckades de emigrera till Kanada och där blev John Kay intresserad av musik och grundade Steppenwolf, en av 60-talets mest framgångsrika grupper. Här kan du läsa mera om John Kay och hans mor Elsabeth Kraudelat.

”Jag räknar alltid på tjeckiska, aldrig på engelska”

Flykting: Ivan Kral
Från: Tjeckoslovakien
Till: USA
Flydde undan: 1968 års invasion

Ivan Kral, gitarrist i Patti Smith Group under åren 1975 till 1979 föddes i Prag år 1948. Hans föräldrar var diplomater som stationerades i USA år 1966. När Tjeckoslovakien invaderades i augusti 1968 av trupper från Warszawapaktsländerna bestämde Ivan sig för att inte åka hem.

Han var en av nyckelpersonerna i New Yorks glam- och punkscen på 70-talet och var med om att skriva en stor del av Patti Smith Groups låtar.

Efter att PSG lades på hyllan samarbetade Ivan Kral med namn som Iggy Pop, Blondie och U2. Han hade flyktingstatus ända till år 1981 då han blev amerikansk medborgare, något som ofta var besvärligt för en turnerande musiker.

År 1993 återvände Ivan Kral för första gången till sitt forna hemland och blev varmt välkomnad. Han jobbade mycket med tjeckiska musiker, både som låtskrivare och producent och blev en inflytelserik person inom den nya fria rockscenen.

När president Vaclav Havel dog år 2011 var Ivan Kral gäst på begravningen och uppträdde på minneskonserten samma kväll.

Här berättar Ivan Kral själv om sitt liv (på engelska).

”Hitler var ute efter mig”

Flykting: Keith Richards
Från: Dartford, Kent
Till: Mansfield, Nottinghamshire
Flydde undan: Den tyska V-1 (flygande bomb) kampanjen 1944

Keith Richards? Flykting? Man kan tvingas fly av otaliga orsaker. Alla flyktingar behöver inte fly utomlands för att aldrig återvända.

I själva verket är en stor del av världens flyktingar interna flyktingar, d.v.s. sådana som flyr inom det egna landet.

Keith Richards föddes och växte upp i Dartford, Kent på gränsen till London. Han föddes under en tysk bombräd den 18 december 1943.

Dartfords läge öster om London gjorde det till en av de farligaste platserna i England för civilbefolkningen. Där fanns militära industrianläggningar och dessutom brukade de tyska piloter som var litet ängsligare av sig fälla sina bomber där och vända tillbaka för att undvika den intensivare luftvärnselden längre fram. Dartford fick öknamnen ”The Graveyard” och ”Bomb Alley” under de här åren.

När Tyskland inledde sin V-1 kampanj år 1944 fick Keiths mor Doris nog. Hon flyttade (eller flyttades) till Mansfield i Nottinghamshire där det var betydligt lugnare.

När de återvände till Dartford hade deras hus skadats och flera av deras grannar dödats.Sängen där lilla Keith brukade sova var fylld av tegelstenar och murbruk.

Keith härstammar dessutom i likhet med sångaren Simon LeBon (Duran Duran) och skådisen Johnny Depp från hugenotterna av vilka dryga 300 000 flydde undan religiöst förtryck i Frankrike på 1600-talet.

”Min finska mormor och morfar hämtade sig aldrig från förlusten”

Flykting: Carl-Johan Vallgrens mor
Från: Finland
Till: Sverige
Flydde undan: Krig

Ibland tror man att det är enkelt. Någon råkar ut för krig eller förtryck och bestämmer sig för att fly. Sedan kommer hen till en trygg plats och så lever alla lyckliga och glada resten av livet. Så är det sällan i verkligheten.

Den svenska författaren och sångaren Carl-Johan Vallgrens mor var krigsbarn. Hon var hemma från Jyväskylä och när barnen började skickas till Sverige skulle hon och hennes tre år äldre syster åka båt från Åbo. I sista ögonblicket greps den äldre systern av panik och sprang tillbaka. Carl-Johans mor, 3 år gammal fick ge sig i väg ensam. Hon kom aldrig tillbaka.

Hon glömde språket och föräldrarna och när kriget var över ville hennes svenska familj inte skicka tillbaka henne. Det blev rättsprocesser och elände och någon dag kommer Carl-Johan Vallgren att skriva en bok om sin mor och krigsbarnen.

Här kan du läsa en artikel i Hbl om Carl-Johan Vallgren och hans tankar om att vara barn till en flykting.

”Det finns alltid att finnas en plats i mitt hjärta för min hemstad och Kosovo”

Flykting: Rita Ora (född Rita Sahatçiu)
Från: Pristina, Kosovo
Till: London, England
Flydde undan: Politiskt förtryck

De olika krigen och kriserna som följde på det forna Jugoslaviens sönderfall ledde till flyktingströmmar till olika platser i Europa. Kosovoalbanerna var ett av folken som gav sig i väg undan krig och förtryck.

I Finland är Kosovoalbanerna kända tack vare fotbollsspelare som Shefki Kuqi och Perparim Hetemaj, men i Storbritannien har sångerskan och skådisen Rita Ora som flydde som ettåring år 1991 blivit en av de framgångsrikaste representanterna för sitt folk.

I juli 2015 utnämndes hon till hedersambassadör för Republiken Kosovo av landets president Atifete Jahjaga.

Indo-Rock, musikgenren skapad av flyktingar

Flyktingar: Ca. en halv miljon personer av eurasiskt ursprung

Från: Indonesien
Till: Holland
Flydde undan: Våld, Politiskt förtryckDe europeiska kolonisatörerna nådde Indonesien på 1500-talet och till slut var det holländarna som tog kontrollen över landet. På 1900-talet började missnöjet bland ursprungsbefolkningen växa och efter andra världskriget utbröt ett självständighetskrig.

De indonesier som hade holländskt påbrå eller på något sätt kunde förknippas med de tidigare kolonialherrarna blev föremål för hat och förtryck. Under åren 1945 – 1965 flydde eller emigrerade hundratusentals av de här mänskorna till väst, huvudsakligen till Holland.

Med sig förde flyktingarna sin musik, Kroncong som visade sig passa bra ihop med den då nya rockmusiken. Fusionen kallades Indo-Rock och blev mycket populär i 50-talets mellaneuropa.

Bland de stora namnen inom Indo-Rocken fanns grupperna Bintangs, Blue Diamonds och framför allt de legendariska Tielman Brothers. Som du ser i videon här ovan gjorde de saker på scen som deras västerländska kolleger låtsades hitta på långt senare på 60-talet.

”Pensseli-Setä, no emme petä”

Flykting: Ebdo Mihammed

Från: Aleppo i Syrien
Till: Sverige
Flydde undan: InbördeskrigDen populära kurdiska sångaren från AleppoEbdo Mihammed, blev ett populärt internet-fenomen år 2009 då någon fick för sig att förse hans video av låten Pinsedi Zede med finsk text. Plötsligt blev han känd som Pensseli-setä i Finland. Någon tog kontakt med honom och han visade sig vara en glad figur som tog det hela med humor. Han turnerade t.o.m i Finland ett par gånger inför begeistrad publik.

När sedan läget i Syrien försämrades försökte han få visum till Finland men då var vi inte lika intresserade. År 2013 flydde Ebdo över Medelhavet och hamnade till slut i Sverige där ingen har hört talas om Pensseli-setä.

Många kända namn

När jag började fördjupa mig i ämnet blev jag förvånad över hur många artister som hade någon form av flyktingbakgrund.

Visste du att Freddie Mercury tvingades fly undan revolutionen i Zanzibar år 1964? Eller att Olivia Newton-Johns morfar var den Nobelprisvinnande fysikern Max Born som tvingades fly undan de tyska judeförföljelserna på 30-talet? Eller att Gloria Estefan tvingades fly från Kuba efter revolutionen eftersom hennes far jobbade som livvakt åt diktatorn Fulgencio Batistasfru? Att basisterna Gene Simmons från Kiss och Geddy Lee hade föräldrar som hade suttit i Hitlers koncentrationsläger?

”Vem är de där figurerna i bilden?”

I bilden som inleder artikeln ser du ”Dünthers Salon-Orchester” en grupp som var verksam i det finländska musiklivet på 20- och 30-talen. Huvudfigurerna i orkestern var Alexander Dünther och hans fru Eugenia (i mitten av nedre raden på bilden) som hade flytt till Finland tillsammans med sin lilla dotter Maria. Före den ryska revolutionen var Alexander Dünther kapellmästare i den ryska flottan med kaptens grad. Eugenia var utbildad konsertpianist.

I Finland fick de leva ett ganska bohemiskt musikerliv. För knappa hundra år sedan var det tydligen lika besvärligt för musiker att förtjäna sitt levebröd som det är i dag. Efter att Alexander Dünther dog år 1941 spelade Eugenia piano på diverse krogar och restauranger i Helsingfors.

Deras dotter Maria var min mormor.

Fokus på musikaliska flyktingar torsdag 5.11.2015 kl.18.03 i Radio Vega och på Arenan. Programmet sänds också i repris onsdag 11.11 kl.13.03.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *